Att bo och leva innebär naturligtvis ett normalt slitage. Men på Trollängen ställer vi ändå krav på att du ska ta väl hand om din lägenhet. Här följer ett antal riktlinjer:

Väggar
Rengör smutsiga väggar med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Vid besiktning i samband med avflyttning ses väggarna över, så tänk på att många och stora hål i kan behöva återställas. Det är inte tillåtet att göra hål i kaklet.

Tapetsera och måla
Vill du tapetsera och måla om får du det, men tänk på att det ska vara fackmannamässigt utfört och i diskreta färgval. Om arbetet inte är korrekt gjort kan vi kräva att det görs om på din bekostnad. Har du tapetserat fondväggar? De flesta brukar vilja ha dem kvar, men du måste vara beredd på att återställa väggen till sitt ursprungliga utseende vid avflyttning.

Golv
Parkettgolven tål inte för mycket fukt. Därför ska du fukttorka golvet med väl utvriden trasa när du rengör dem. Du skonar också golven genom att skydda dem med olika hjälpmedel – till exempel med en avtorkningsmatta innanför dörren att torka skorna på, som skyddar mot smuts, repor och fukt.

Du kan också lägga skydd under tunga möbler och möbler som du flyttar mycket, till exempel en plastmatta under kontorsstolen och filttassar under köksstolarna. Onormalt slitage på golv kan komma att debiteras vid utflyttning.

Ventilation
Det är viktigt att ventilationsfilter i rum och badrum inte täpps igen av smuts och damm. Torka därför av dem emellanåt men tänk på att inte justera ventilationsdonen då det kan påverka hela husets klimat.

Badrum
I golvbrunnen finns ett vattenlås som du ska rengöra med jämna mellanrum. Sätt fast vattenlåset ordentligt efteråt så att avloppslukt inte uppstår.

Kyl och frys
Torka ur din kyl och frys regelbundet. Det hjälper till att hålla dina varor fräscha och förlänger livslängden på vitvarorna. Du ska även frosta av frysen med jämna mellanrum. Vill du påskynda avfrostningsprocessen så kan du ställa in en balja med hett vatten, men hacka aldrig bort isen då detta kan förstöra kylaggregatet. Tänk på att torka bort smältvattnet hela tiden eller ställ in ett kärl som kan samla upp vattnet.

Spis, ugn och fläkt
En ren spis håller hela köket renare eftersom fett och spill bränner fast och osar i hela rummet. Rengjorda plattor ger dig också bättre funktion i matlagningen. Se därför till att rengöra plattorna och resten av spisen regelbundet. Städa även bakom spisen emellanåt.

Genom att rengöra också ugnen kontinuerligt slipper du os och hårt sittande spill. Gör även en mer grundlig rengöring av ugnen emellanåt genom att stryka såpa inne i ugnen och sätta på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla ska du stänga av värmen. Låt ugnen sedan svalna, torka ur den med rikligt med vatten och avsluta med att torka torrt. Rengör filtret i köksfläkten minst en gång i månaden genom att diska det med milt diskmedel och ljummet vatten.

Stopp i handfat, diskho eller toalett
Om det blir stopp i handfat, diskho eller toalett så prova att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte detta fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Ett annat tips är att skruva isär vattenlåset och göra rent ända från handfatssilen och ner. Tänk på att ha en hink under röret så att det smutsiga vattnet inte rinner rakt ner i skåpet.

Belysning och elinstallationer
Glödlampor, spotlights och lysrör byter du själv. Har du däremot problem med andra elinstallationer kontaktar du Trollängen så skickar vi en fackman som tar hand om saken. Om strömmen försvinner ska du först kontrollera om någon säkring har gått. Dessa finner du i ditt elskåp. Om strömmen försvinner i hela fastigheten/området är det med största sannolikhet något fel på elnätet.