JÄRNBROTT, VÄSTRA FRÖLUNDA

För den som njuter av ett lugnt område med närhet till både stad och saltvattensbad så är Järnbrott perfekt. På 20 minuter når du havet med cykel och staden med spårvagn. Samtidigt så bor du granne med Frölunda Torg och alla bekvämligheter det för med sig. Våra fastigheter i Järnbrottsparken består av fyra huskroppar med sammanlagt 108 lägenheter med hög standard. Våra fastigheter i Järnbrott ligger i ett område med nybyggda villor och bostadsrätter, de är byggda med generösa och gröna ytor mellan husen vilket skapar ett gott ljusinsläpp. Lägenheterna är byggda för att förenkla din vardag med bland annat torktumlare, tvättmaskin och torktumlare. Alla lägenheter har rymliga balkonger eller uteplatser, dessutom har man som hyresgäst tillgång till att hyra en övernattningslägenhet. I Järnbrott är trivseln hög, både bland unga och äldre.

OMRÅDET

Järnbrott ligger i Västra Frölunda och tillhör stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo. I Järnbrott har du närheten till det mesta! Till Frölunda Torg med 200 butiker är det 10 minuters promenadväg, lite längre bort har du också Sisjön med en uppsjö av butiker. Förskola och skola ligger bara några hundra meter bort, precis utanför dörren finns också en liten park som möjliggör olika fritidsaktivitet. I området ligger Heidhallen som går att hyra för sportaktivitet och även ishallen Marconihallen. Ungefär en kilometer från Transistorgatan ligger Ruddalens idrottscentrum med bland annat motionsspår, gym, frisbeegolf och skridskohall. I Järnbrott har du närheten till såväl Änggårdsbergen, Botaniska Trädgården och Slottsskogen. Dessutom har du cykelavstånd till havet!

KOMMUNIKATIONER

Närmsta hållplats är Musikvägen och därifrån går spårvagn 1, 7 och 8 in till centrum på ungefär 20 minuter och till Frölunda Torg på några minuter. 8: ans spårvagn går till korsvägen. Transistorgatan ligger också nära Marklandsgatan där ett flertal bussar och spårvagnar tar dig till många platser i stan.

INFORMATION FÖR VÅRA HYRESGÄSTER

Här hittar du information om att vara hyresgäst hos Trollängen. Specifik information kring den fastighet du bor i hittar du genom att klicka på ditt område i listan ovan.

ÄNDRADE HYRESFÖRHÅLLANDEN2017-07-28T11:23:49+02:00

Andrahandsuthyrning
Behöver du hyra ut din lägenhet under en tid? Kontakta Hanna för att få blanketten som måste fyllas i.

Tänk på:

  • Som förstahandshyresgäst är det du som ansvarar för att hyran blir betald och att lägenheten och förpliktelser sköts enligt hyresavtalet.
  • Kontrollera alltid den tänkta andrahandshyresgästen. Ta reda på arbetsförhållanden och inkomster. Du kan även ringa
  • Kronofogdemyndigheten på 0771-737300 och kontrollera eventuella betalningsanmärkningar.
  • Vid utlandsvistelse eller en annan situation där du har svårt att sköta dina åtaganden, måste du se till att en fullmakt utfärdas till någon som kan företräda dig i hyresangelägenheterna.
  • Teckna alltid ett hyreskontrakt mellan dig och andrahandshyresgästen.
  • Ett andrahandskontrakt måste vara tidsbegränsat. Avtala därför hur länge det ska gälla.

Lägenhetsbyte
Vid ett lägenhetsbyte ställer vi samma krav på den tilltänkta hyresgästen som vi gör på alla våra boende. Det innebär att personen ska ha en godtagbar och fast inkomst, inga betalningsanmärkningar och inga rapporter om misskötsamhet hos tidigare hyresvärdar. Du får själv, tillsammans med den ifyllda blanketten, bifoga ett arbetsgivarintyg eller någon annan källa som styrker din inkomst.

Vi genomför alltid en besiktning men vid ett lägenhetsbyte övertar den nya hyresgästen lägenheten i det befintliga skicket, om inget annat avtalas.

Blankett för lägenhetsbyte får du vid kontakt med Hanna

Internbyte
Kanske behöver du en mindre eller större lägenhet? Du får gärna anmäla ditt intresse för internt byte hos Trollängen.

Krav för att få byta internt:

  • Du är kontraktsinnehavare
  • Du ska ha bott hos oss i minst ett år
  • Du sköter dina åtaganden
  • Ansökan är skriftlig
  • Överlåtelsekontrakt

Om du vill överlåta ditt hyreskontrakt så måste Hyresvärden godkänna detta, enligt hyreslagens regler. Vi följer dessa och godkänner en överlåtelse under vissa förhållanden. Grundkravet är att ni har bott tillsammans i minst ett år. Med detta menar vi ett gemensamt och permanent hushåll tillsammans. Det har ingen betydelse om ni är släkt.

TRIVSELREGLER2017-07-11T13:28:47+02:00

Vi har alla olika livsstilar och skilda vanor. För att trivas i området måste de boende ta hänsyn till varandra, prata med varandra och acceptera varandras olikheter. Alla har samma rättigheter och skyldigheter. Nedan följer några riktlinjer för att vi ska trivas bra tillsammans:

Mellan kl. 22 och kl. 08 ska ljudnivån vara väldigt låg. Sänk musiken, tvätta inte och spika inte i väggen. Tänk på att prata lågt då du vistas på balkongen. Ljud utifrån hörs tydligt in till lägenheterna.
Meddela dina grannar om du ska ha fest, till exempel genom att sätta upp en lapp. Om du blir störd av en fest så rekommenderar vi alltid att i första hand knacka på och vänligt be dem sänka volymen. Man är inte alltid medveten om hur tydligt grannar hör. Om du själv blir tillsagd på grund av hög volym från din bostad ska du respektera detta och sänka volymen omgående.
Enligt hyreslagen är du själv ansvarig för barn, gäster och djur som är i din bostad.
Trapphus och loftgångar ska vara fria från föremål, till exempel cyklar och barnvagnar. De ökar brandrisken och blockerar utryckningsvägen för räddningstjänst.
Du är som hyresgäst skyldig att rapportera in eventuella skador i lägenheten.
Mata inte fåglar från balkongen eller fönster. Det kan störa dina grannar och locka till sig råttor och andra skadedjur.
Det är inte tillåtet att sätta upp paraboler och markiser. Kontakta oss om ni har särskilda skäl.
Häng inte blomlådor utanför balkongräcket, detta innebär en fara för förbipasserande.
Eftersom grillning med såväl gasol som kol osar och medför brandrisk är endast elgrill tillåtet.
Rökning är förbjudet i lägenheten och i de gemensamma utrymmena.
Soprummet är ett utrymme där många irritationer uppstår. Tänk på miljön och sortera ditt avfall. Vik ihop kartonger och håll utrymmet rent och snyggt.

TEMPERATUR I LÄGENHETEN2017-07-28T11:20:30+02:00

Ett skönt inomhusklimat ger livskvalitet, det vet vi på Trollängen. Låt oss berätta några ord om hur vi styr värmen i din bostad.

Temperaturen styrs automatiskt och ska helst ligga mellan 20 och 21 grader. På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När den är uppe i 20 grader så stryps vattenflödet i elementen.
Detta innebär att de ibland är kalla men så fort temperaturen sjunker så sätter termostaten igång vattenflödet igen. På detta sätt håller vi en jämn behaglig temperatur i lägenheterna.

Tänk på att inte ställa möbler framför elementen. Det kan hindra värmen från att spridas. Låt inte heller gardiner hänga över termostaten eftersom det också påverkar funktionen. Har du en egen termometer i lägenheten så tänk på att placera den minst en meter ovanför golvet och minst en meter ifrån en yttervägg för att få rätt temperatur.

På Trollängen är miljöfrågan ständigt aktuell. Vi skannar kontinuerligt av marknaden efter nya innovationer som kan bidra till bättre standard och hållbar utveckling.

SKÖT OM DIN BOSTAD2017-07-11T13:26:00+02:00

Att bo och leva innebär naturligtvis ett normalt slitage. Men på Trollängen ställer vi ändå krav på att du ska ta väl hand om din lägenhet. Här följer ett antal riktlinjer:

Väggar
Rengör smutsiga väggar med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Vid besiktning i samband med avflyttning ses väggarna över, så tänk på att många och stora hål i kan behöva återställas. Det är inte tillåtet att göra hål i kaklet.

Tapetsera och måla
Vill du tapetsera och måla om får du det, men tänk på att det ska vara fackmannamässigt utfört och i diskreta färgval. Om arbetet inte är korrekt gjort kan vi kräva att det görs om på din bekostnad. Har du tapetserat fondväggar? De flesta brukar vilja ha dem kvar, men du måste vara beredd på att återställa väggen till sitt ursprungliga utseende vid avflyttning.

Golv
Parkettgolven tål inte för mycket fukt. Därför ska du fukttorka golvet med väl utvriden trasa när du rengör dem. Du skonar också golven genom att skydda dem med olika hjälpmedel – till exempel med en avtorkningsmatta innanför dörren att torka skorna på, som skyddar mot smuts, repor och fukt.

Du kan också lägga skydd under tunga möbler och möbler som du flyttar mycket, till exempel en plastmatta under kontorsstolen och filttassar under köksstolarna. Onormalt slitage på golv kan komma att debiteras vid utflyttning.

Ventilation
Det är viktigt att ventilationsfilter i rum och badrum inte täpps igen av smuts och damm. Torka därför av dem emellanåt men tänk på att inte justera ventilationsdonen då det kan påverka hela husets klimat.

Badrum
I golvbrunnen finns ett vattenlås som du ska rengöra med jämna mellanrum. Sätt fast vattenlåset ordentligt efteråt så att avloppslukt inte uppstår.

Kyl och frys
Torka ur din kyl och frys regelbundet. Det hjälper till att hålla dina varor fräscha och förlänger livslängden på vitvarorna. Du ska även frosta av frysen med jämna mellanrum. Vill du påskynda avfrostningsprocessen så kan du ställa in en balja med hett vatten, men hacka aldrig bort isen då detta kan förstöra kylaggregatet. Tänk på att torka bort smältvattnet hela tiden eller ställ in ett kärl som kan samla upp vattnet.

Spis, ugn och fläkt
En ren spis håller hela köket renare eftersom fett och spill bränner fast och osar i hela rummet. Rengjorda plattor ger dig också bättre funktion i matlagningen. Se därför till att rengöra plattorna och resten av spisen regelbundet. Städa även bakom spisen emellanåt.

Genom att rengöra också ugnen kontinuerligt slipper du os och hårt sittande spill. Gör även en mer grundlig rengöring av ugnen emellanåt genom att stryka såpa inne i ugnen och sätta på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla ska du stänga av värmen. Låt ugnen sedan svalna, torka ur den med rikligt med vatten och avsluta med att torka torrt. Rengör filtret i köksfläkten minst en gång i månaden genom att diska det med milt diskmedel och ljummet vatten.

Stopp i handfat, diskho eller toalett
Om det blir stopp i handfat, diskho eller toalett så prova att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte detta fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Ett annat tips är att skruva isär vattenlåset och göra rent ända från handfatssilen och ner. Tänk på att ha en hink under röret så att det smutsiga vattnet inte rinner rakt ner i skåpet.

Belysning och elinstallationer
Glödlampor, spotlights och lysrör byter du själv. Har du däremot problem med andra elinstallationer kontaktar du Trollängen så skickar vi en fackman som tar hand om saken. Om strömmen försvinner ska du först kontrollera om någon säkring har gått. Dessa finner du i ditt elskåp. Om strömmen försvinner i hela fastigheten/området är det med största sannolikhet något fel på elnätet.

HYRA2017-07-11T13:26:50+02:00

Att betala hyra är enkelt och smidigt. Välj den metod som passar dig bäst, via internet, autogiro eller med förtryckt avi på post eller bank.

Så betalar du
Vid betalning över internet så anger du OCR-numret som du finner längst ner på din hyresavi.

Vid betalning via autogiro dras hyran automatiskt ifrån ditt konto sista dagen varje månad. Du får ändå förtryckta hyresavier så att du kan kontrollera belopp och dag då hyran dras ifrån ditt konto. Det måste finnas täckning på ditt konto för att betalning ska ske, så tänk på att kontrollera att du har tillräckligt saldo på kontot dagen innan förfallodatum. Blankett för autogiro kan du få av Hanna

Vid betalning via post eller över bankdisk är det bästa att använda det förtryckta inbetalningskortet som kommer med hyresavin. Om du inte har detta till hands så behöver du ange adress, lägenhetsnummer, namn och personnummer.

Har du tappat bort din hyresavi så kontaktar du oss och vi skickar ut en ny till dig.

När betalar jag?
Du betalar hyran en månad i förskott, senast sista dagen i månaden.

Exempel: Hyran för januari ska betalas senast 31 december. Kommer inte pengarna för hyran in i tid skickar vi ut påminnelse, vilket innebär merkostnader för dig.

Vid upprepade förseningar av inbetalning riskerar du att bli uppsagd från lägenheten.

TV, Bredband och telefoni
Telias fibernät – Information finner ni på www.telia.se eller via Telias kundtjänst på 90 200.

Elnät
Göteborgs Energi – Information om strömavbrott finner du på www.goteborgsenergi.se. Rapportera in ett strömavbrott genom att ringa dem på tel: 020-626060

Elleverantör
Du kan fritt välja elleverantör. Om du inte gör något aktivt val får du Göteborgs Energi – Din El.

Vi har ett begränsat antal parkeringsplatser för uthyrning, 500kr/mån. Kontakta Hanna vid frågor.

För att läsa mer om:

Hyra
Sköt om din bostad
Ändrade hyresförhållanden

Klicka här!

Här kan ni se lediga tider för övernattnings- lägenheten i Järnbrott

September 2024
MTOTFLS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Kontakta oss nedan för att boka in datum.

Priset per dygn är 250kr

Förvaltare är Hanna Gunnarsson. Kontakta henne här.

2023-10-23T15:35:46+02:00
Till toppen