Ny rapport: “Hållbarhet är affärsutveckling för oss”

De senaste åren har vi på Trollängen gjort en stor intern resa och ett omfattande arbete med att systematisera vårt hållbarhetsarbete. Resan mot ett mer hållbart samhälle är inte bara en uppförsbacke, resultatet talar för sig självt. Omställningen vi gör idag lägger grunden för lägre driftskostnader för våra fastigheter, personal som trivs på jobbet, ännu nöjdare hyresgäster och framförallt ett värdefullt bidrag till vårt gemensamma samhälle. För det som börjar lokalt landar tillslut globalt.

Hållbara städer, ansvarsfull konsumtion, biologisk mångfald och anständiga arbetsvillkor är några av FN:s globala hållbarhetsmål. Vi på Trollängen har tagit avstamp i de globala målen och applicerat dem på vår egen verksamhet. Som en del i våra hållbarhetsmål satsar vi bland annat på att minska våra klimatutsläpp med 55% under de kommande 5 åren. Till 2040 räknar vi med att ha nått nettonollutsläpp för våra förvaltningsfastigheter.

Malin Andersson och Annika Thörneby.

Stor möjlighet att påverka

Fastighetsbranschen står idag för 20-21% av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Här har vi på Trollängen, tillsammans med våra övriga kollegor i fastighetsbranschen, stor möjlighet att påverka. Genom att grundligt kartlägga våra förvaltningsfastigheters utsläpp vet vi vilka åtgärder som krävs för att minska vår klimatpåverkan och nå våra hållbarhetsmål.

“Att minska våra klimatutsläpp med 55% till 2030 är jättemycket. Men nu vet vi vad vi behöver göra och vi satsar stenhårt på det.” säger affärschef Malin Andersson som varit ledande i de senaste årens hållbarhetsarbete tillsammans med projektledaren Annika Thörneby.

 

Träffas av ett ansvar

Satsningen på att systematisera hållbarhetsarbetet på Trollängen startade i samband med att marknaden för några år sedan blev sämre. Precis som många andra i vår bransch valde vi att dra ner på tempot till följd av krig, inflation och stigande räntor. Den lägre produktionstakten öppnade upp möjligheter att satsa på interna projekt där hållbarhetsarbetet fick stort fokus hos oss på Trollängen.

“Det har varit ett gediget arbete och en stor intern resa där alla på kontoret har varit engagerade. Arbetet mynnade ut i vår första hållbarhetsrapport som vi precis släppt för 2024. Eftersom vi är en relativt liten aktör inom branschen har vi inga krav på oss att redovisa något inom miljö och hållbarhet, det är helt frivilligt. Men vi anser att vi träffas av ett ansvar, och det vill vi ta.” säger Annika.

Hur vet man att man är hållbar?

Processen började med att strukturera upp och systematisera det arbete vi redan gjorde som var kopplat till hållbarhet. Majoriteten av Trollängens fastigheter är nyproducerade mellan 2012-2020 men det finns även ett bestånd av äldre fastigheter inom förvaltningen som är uppförda under förra sekelskiftet och fram till 90-talet. För att kunna lägga grunden till hållbarhetsarbetet har alla fastigheter setts över, granskats och beräknats för att fastställa vilka åtgärder som behöver göras för att minska klimatutsläppen.

Den stora utredningen med att analysera alla fastigheters klimatpåverkan har genomförts med Greenhouse Gas Protocol (GHG) som utgångspunkt. GHG-protokollet är ett globalt initiativ som syftar till att standardisera rapporteringen av växthusgasutsläpp, vilket gör det möjligt för företag att mäta och redovisa sin klimatpåverkan utifrån ett valt basår. “Vi valde att utgå från 2023 som var vårt senaste helår. Sedan tog vi fram en total beräkning på våra fastigheter med förslag på åtgärder som hela tiden gör att vi minskar våra klimatutsläpp. Våra äldre fastigheter kommer att behöva energieffektiviseras för att klara nya krav och regelverk som träder i kraft inom en snar framtid.” berättar Malin.

“Hållbarhet är affärsutveckling för oss”

“Det har alltid funnits ett genomgående hållbarhetstänk på Trollängen. Vår grundare och ägare Anders Börjeson satsade tidigt på att bygga lågenergihus med insikten om att energi kommer att bli en bristvara i framtiden. Jag upplever att det är många företag som stirrar sig blinda på hållbarhetsrapporter och klimatutsläpp utan att nämna den positiva effekten det faktiskt har på driftskostnaderna. Att bygga hållbart och att långsiktigt investera i våra fastigheter genererar inte bara bättre siffror i rapporterna. Det bidrar också till ett förbättrat kassaflöde genom sänkta driftskostnader. Hållbarhet är affärsutveckling för oss.” konstaterar Malin.

Åtgärder som hittills har genomförts på två av våra äldre fastigheter har varit att optimera värmeförbrukningen. Genom en enkel installation ställs flöden av värmen in efter behov, vilket direkt resulterade i 30% lägre värmeförbrukning på ett år. En effekt som också speglar av sig på kostnaderna. Investeringen beräknas betala av sig på mindre än 2 år.

“Vi tar hus för hus. Vi har fastigheter där vi kommer behöva göra större investeringar och byta hela värmesystem. Det är en långsiktig investering som kommer att sänka både vår egen och våra hyresgästers förbrukning och kostnader – särskilt i de hus med direktverkande el som vi på sikt planerar att klimatanpassa. Vi är noga med kundnöjdheten och värnar om våra hyresgäster. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre och investeringarna för att nå nettonoll är såklart en jätteviktig satsning som även gynnar våra hyresgäster.” säger Annika.

Ett kollektivt ansvar – I stort och smått

På Trollängen är alla hållbarhetsansvariga. För att lyckas med ett långsiktigt och tufft mål är det viktigt att alla är med på resan. Hos oss på Trollängen har varje avdelning sina egna hjärtefrågor som man jobbar och ansvarar för internt. Det innefattar allt från inköp av frukt till kontoret till hur våra stora projekt ska miljömärkas. Varje individ har engagerat sig och varit med i processen med att välja ut områden och frågor att jobba med för att stärka och lyfta hållbarhetsarbetet. Biologisk mångfald och social hållbarhet är ytterligare exempel på prioriterade områden både inom vår förvaltning och för våra nyproduktioner.

Vilken miljömärkning ska man satsa på?

“Under 2025 satsar vi på att göra research och utbilda oss mer kring hållbarhetsfrågor och de miljömärkningar som finns för vår bransch. Vi kommer att vilja miljömärka våra kommande byggprojekt, men vilken väg är bäst att gå? Efter den kartläggningen kommer vi kunna sätta hållbara strategier för våra nyproduktioner. Självklart vill vi bidra till en bättre framtid, och vi hoppas att fler aktörer i vår bransch får upp ögonen för vilka affärsmöjligheter som finns i den gröna omställningen”, säger Malin.

 

Här kan du läsa mer om Trollängens Hållbarhetsrapport för 2024.

Dela denna artikel på sociala medier